петък, август 15, 2008

Борисов окончателно натресе на държавата балирания боклук

Столичният кмет Бойко Борисов окончателно прехвърли в петък отговорността за преместването на балирания боклук на града на правителството. Преди ден групата на БСП в градския парламент нападна лидера на ГЕРБ, че за три години не е решил проблема с натрупалите се 470 000 тона отпадъци край София.

След като червените прогнозираха, че заради бездействието на кмета, градът отива към екологична катастрофа, последва отговор от Столичната община, че причината за това ще е бездействието на правителството. От почти година Европейската комисия е задвижила наказателна процедура срещу България заради неспазване на екоизискванията при съхранението на столичната смет.

Българските власти имат срок до края на септември, за да овладеят ситуацията и да намерят законно депо за преместване на купчините опакован боклук. След това Брюксел ще наложи огромни финансови санкции за всеки ден, в който сметта продължи да престоява на временните площадки в "Кремиковци" и "Нови Искър".

"Констатациите на ЕК са известни и на правителството, тъй като за това са водени разговори при вицепремиера Меглена Плугчиева. Оттам нататък справянето с проблема с балираните отпадъци е държавна задача", заяви Борисов. Неговото изявление бе направено по време на откриването на новоизградена улица пред болница "Токуда".

Столичната община твърди, че отговорността й за боклука свършва с осигуряване на финансирането за неговото депониране и транспортирането до депото.

По думите на кмета, от Европейската комисия вече се се произнесли, че всичко, което е трябвало да бъде направено от страна на общината за балите, вече е направено. Борисов изрази своята надежда, че до началото на 2009 година ще започне строителството на съоръженията за третиране на битовите отпадъци в София. По план заводът трябва да заработи до края на 2010 година.

Няма коментари: